Hitaş Asansör | Engelli Asansörü Nedir? Engelli Asansörü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Engelli Asansörü Nedir? Engelli Asansörü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
17 Kasım 2021

Engelli Asansörü Nedir? Engelli Asansörü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hitaş Asansör Yazar Hitaş Asansör | 1534 Görüntülenme

Engelli asansörü, isminden de anlaşılabileceği gibi engelli insanlara merdiven inip çıkmakta kolaylık sağlaması için tasarlanmış bir asansör çeşididir. Farklı modellerle özellikle şahsi alanlarda kullanılan engelli asansörü, merdiven asansörü olarak da bilinmektedir. Engelli asansörü dendiğinde üzerinde tekerlekli sandalye işareti olan standart asansörler düşünülse de, bu asansörlerin engelliler için tasarlanmış hiçbir özelliği yoktur.

Üzerinde tekerlekli sandalye işareti olan standart asansörlere göre daha özel olarak hazırlanan engelli asansörleri evler ve iş yerleri gibi mekânlarda kullanılmaktadır. Kullanılacak mekânlarda bulunan merdivenlerin konumuna ve özelliğine göre dizayn edilmektedir. Açık tip, kapalı tip ve ev tipi olmak üzere başlıca üç çeşit olan engelli asansörlerinin özellikleri şu şekildedir.

Açık Tip Engelli Asansörü

Kamuya ait yapılarda 2 metreyi aşmayan, özel mülkiyetlerde ise 3 metre yükseltilerde, hidrolik veya vida tahrikli olarak çalışır. Sağ veya sol tarafa konumlandırılan sütun içerisinde kılavuz raylar, taşıyıcı süspansiyon, motor ve kumanda panosu gibi elektro-mekanik ekipmanlardan meydana gelmektedir. Platform kabini 80 cm küpeşte yüksekliği ile çevrilidir. Platform aşağı yön esnasında taban altı sıkışma emniyeti için hareket sensörlü bir mekanizma bulunmakta ve hareketi sonlandırmaktadır. Platform Asansörler 0,15m/sn hızı aşmayacak şekilde, makina emniyet yönetmeliğine uygun olarak tasarlanmaktadır. 

Kapalı Tip Engelli Asansörü

Kapalı Tip Engelli Platformları 9 metre seyir mesafesine kadar kullanılabilen, hidrolik tahrikli olarak çalışmaktadır. Sistem çelik konstrüksiyon sistemi ile kuyu oluşturularak isteğe göre cam, alüminyum kompozit  veya sac ile kaplanabilmektedir. Tüm gereksinimler kompakt bir tasarım ile modüler olarak oluşturulmuştur. Kabin yan duvarları en az 2 metre yükseklikte olmaktadır. Kabin üstü mutlaka bir tavan ile çerçevelenmiş ve aydınlatılma sistemine sahiptir. Kabin içerisinde tutunma barı, buton paneli ve aydınlatma gibi gereksinimleri barındırmaktadır. 

Ev Tipi Engelli Asansörü

Genel olarak çok katlı müstakil yapılar da veya çok katlı daireler de tercih edilmekle beraber, Ev tipi daire asansörleri normal bir bina asansörüne göre daha dar alanlara uygulanabilmesi açısından, ölçüsel anlamda avantajlar sağlamaktadır. Kuyu dibi boşluğu gereksinimi minimum boyutlarda olması sebebi ile çukur açma işlemi gerektirmemektedir. Ev asansörleri kompakt ve modüler çelik konstrüksiyon sistemi ile çerçevelenir. Ev asansörleri standart olarak 0,15 m/sn hız ile çalışır. İsteğe göre 0,30 m/sn hıza ulaşabilmektedir.


Bu asansör tiplerinin genel olarak teknik detaylarına göz atalım;

  • Uzaktan kumanda ile yönlendirilirler.
  • Güvenlik sensörleri ile hareket engelleyici objelere duyarlıdırlar.
  • Bataryaları sayesinde elektrik kesintilerinde bile hizmet verebilirler.
  • Bakım gerektirmezler.
  • Her merdiven tipine göre monte edilebilirler.
  • Dijital göstergelidirler.

Belirttiğimiz bu özelliklerin yanında asansör için tercih edilecek firmanın da önemi son derece büyüktür. Firmanın hızlı, güvenilir ve ihtiyaç duyulduğunda en kısa sürede yardımcı olabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu hizmet için seçtiğiniz firmaya da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Burada biraz kendimizden bahsetmek gerekirse; 

Hitaş Asansör 1980 yılında bir aile şirketi olarak İzmit merkezde kurulmuştur. Kocaeli merkezli Hitaş asansör her büyüklükte projeleri yürütme gücüne sahip dinamik ve tecrübeli bir kadroyla hizmet vermektedir. Hakkımızda daha detaylı bilgi edinmek için buradan hakkımızda sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Engelli asansörü aldıktan sonra sorun yaşamamak için rutin bakımını yaptırmayı unutmayınız. Her asansör firması aynı zamanda bakımcı firma vasfına sahiptir. Dolayısıyla asansörün bakımı garanti süresince, satın aldığınız firmaya yaptırılmalıdır.

Asansörünüz için bakım firması ararken de asansörü alırken gösterdiğiniz titizliği göstermelisiniz. Unutmayın ki alınan asansörün 2 yıl garantisi vardır. Engelli asansörü bakımı için bir bakım firması arıyorsanız, yukarıdaki "Teklif Al" butonuna tıklayarak hizmetlerden "Aylık Periyodik Bakım Hizmetleri"ni seçerek teklif talebinde bulunabilirsiniz. Ardından tarafınıza hızlı bir şekilde dönüş yapılacaktır.

Unutmayınız ki, gerekli parçalar değiştirilene kadar ya da her türlü arıza durumlarında engelli asansörü kapalı tutulmalıdır, aksi durumda ve rutin bakımını yaptırmadığınız durumda oluşabilecek her türlü kazadan siz sorumlusunuz.

Talep Edilen Hizmet
Yapı / Kurum Adı
Ad Soyad
Telefon Numarası
E-Posta Adresi
Mesaj