Hitaş Asansör | Asansör Kazalarının Sebepleri ve Alınacak Önlemler
Asansör Kazalarının Sebepleri ve Alınacak Önlemler
27 Aralık 2021

Asansör Kazalarının Sebepleri ve Alınacak Önlemler

Hitaş Asansör Yazar Hitaş Asansör | 1612 Görüntülenme

Günümüzde asansör tasarımları gittikçe gelişmekle birlikte hareket hızları da gittikçe artmaktadır. Gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılmadığı ve önlem alınmaması durumlarında kazalara sebibyet vermektedir.

Gerekli önem alınmadığın da ciddi riskler taşıyan ve günlük hayatta oldukça sık kullandığımız asansörler bu kadar önem arz ederken önemi almak öncelik haline gelmiştir.

Asansör kazalarının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Zaman içerisinde aşınma gösteren fren balatalarının kontrol edilmemesi, bakımının yapılmaması asansör kazalarına sebebiyet veren etkenlerden biridir. Fren sistemindeki regülatörlerin kontrollerinin özenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
  • Bir diğer kaza ise kabin kata gelmeden kapıların açılması ve asansöre binen kişinin de bunu fark etmeden boşluğa düşmesidir. Bunun için alınacak önlem ise durak kapısına ait kilitlerin kapı kanadına en az 7 mm girmesini sağlamak olacaktır. Bunun yanında da elektrik bağlantıları da kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Asansör kuyusunun güvenli bir şekilde tasarlanması çok önemlidir. Asansör kuyusuna atılan yanıcı maddeler yangın ihtimali oluşturmasından dolayı kazaya sebebiyet verebilir. Bunun için asansör kuyusunda asansörün çalışmasına güçlük çıkartacak maddelerin olmamasına dikkat edilip gerekli kontroller yapılmalıdır. 
  • İnsan asansörleri dışında yük asansörleri için sorun teşkil eden bir diğer etken ise kabine koyulan yüklerin dengesiz bir biçime sahip olmasıdır. Dengesiz bir şekilde koyulan yükler asansörün verimli çalışmasını etkileyerek kazalara sebebiyet verebilir. Bunun için dengeli ve düzgün bir şekilde yükler koyulmalıdır.
  • Kapısız kabin tasarımlarında kabin ile duvar arasına sıkışmalar sonucunda kazalar meydana gelebilir. İnsanların veya hayvanların bu sıkışmaları yaşaması ağır yaralanmalara ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bunun için alınacak önlem ise fotosel kullanımı olacaktır. Fotoselin sürekli kontrol edilerek çalışır durumda olmasına dikkat edilmelidir.
  • Herhangi bir yangın veya deprem esansında asansör kullanılmamalıdır. Bunun yerine yangın merdivenlerini kullanmak daha güvenli olacaktır. Deprem veya yangın esnasında asansörlerin çalışmasında aksilikler oluşabilir. Yangın esnasında asansör kullanmakta sorun teşkil edecektir. 

Sonuç olarak kazaları önlemek adına dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Binilen asansörlerin bakımları tam zamanında yapılmış mı?
  • Yılda bir kez, periyodik kontrolleri uzman bir mühendise yaptırılmış mı?
  • Apartman yöneticileri, bu işlerden sorumlu olduklarını biliyorlar mı?
Talep Edilen Hizmet
Yapı / Kurum Adı
Ad Soyad
Telefon Numarası
E-Posta Adresi
Mesaj