Asansör Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Asansörler elektrik ileten hatlar, elektronik kontrol kartları ve bir çok mekanik parçadan oluşmaktadır. Özellikle mekanik parçalar asansör kullanımı esnasında hareket etmekte veya sürtünmeye maruz kalmaktadır. Elektronik kartların ve elektrik iletkenlerinin belli bir kullanım ömrü vardır.
Genel asansörler bakımı en az ayda bir yapılması gerekir. Bu bakımlar esnasında gerekli mekanik parçaların uygun yağ ile yağlanması ve diğer asansör parçaları ile birlikte kontrol edilmesi gerekir. Halatlardaki tellenme kontrolü gibi bir dizi kontroller gözle gözlemleyerek yapılır. Kurtaran mekanizması gibi kontroller de testleri yapılarak tamamlanır.
Asansörlerde yapılan bakım çalışması yıpranan, zarar gören asansör parçalarından dolayı oluşabilecek arızaların önceden tespit edilmesi ve istenmeyen arıza durumlarının önüne geçilmesi için önemlidir. Bu bakım çalışmasını yürütecek personelinde yeterli eğitim ve tecrübeyi kazanmış olması bakım kalitesini artırmak için önemlidir.
Asansör bakımı, asansörü kullanacak bireylerin güvenli bir şekilde taşımasının gerçekleştirilmesi sebebiyle düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Kişilerin mal güvenliğinden önce can güvenliğinin esas alınarak getirilen düzenlemeler de her zaman güvenlik tedbirlerinin daha detaylı olmasını sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Asansörün güvenli bir şekilde çalışması, yolcuların kullanımı sırasında güvenliğin sağlanması esastır.
Asansör Bakımının Aşamaları
Öncelikle asansör bakımı yapacak olan teknisyenin güvenliği sağlanır. Bunun için yönetmelikte belirtilmiş olan adımlar harfiyen uygulanır. Bunun akabinde ise teknisyenin bina sorumlusu (yöneticisi) ile iletişime geçmesi ve asansörün mevcut durumu ile ilgili olarak bilgi alması, aynı zamanda süreç ile ilgili de bilgi vermesi gerekir.
Teknisyenin incelemesi asansörün doğru ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan ekipmanların temizliğini gerektirebilir. Normalde bir asansörü kullanıcısının ulaşamayacağı noktaların çok daha uzun süreli ve sorunsuz olarak çalışabilmesi için “Teknik Temizlik” adı altında bu bölümlerin temizlenmesi sağlanır.
Sağlanan servis hizmeti sonrasında son kontroller de gerçekleştirilir. Asansörün sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olan teknisyen ekibimiz sorumlu kişi ile tekrar görüşerek son durumun aktarımını gerçekleştirir.